ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 13/3/2015

Η Κινηματογραφική Λέσχη Πολιτιστικού Κέντρου Εργαζομένων ΟΤΕ Ν. Αττικής, παρουσιάζει την Παρασκευή 13/3 στις 20:30, με ελεύθερη είσοδο την ταινία σταθμό για τον παγκόσμιο κινηματογράφο:
“RASHOMON” Ιαπωνία – 1950 | Ασπρόμ. | Διάρκεια: 88'. Σκηνοθεσία: Ακίρα Κουροσάβα
Με τους: Τοσίρο Μιφούνε, Ματσίκο Κίο, Μασαγιούκι Μόρι
 
Υπόθεση: Ένας ιερέας κι ένας ξυλοκόπος συζητάνε έντονα στο ξέφωτο της Πύλης Ρασομόν. Όταν ένας χωρικός πλησιάζει προκειμένου να προστατευθεί από τη βροχή και συμμετέχει στη συζήτησή τους, μαθαίνει ότι ένας σαμουράι δολοφονήθηκε, η σύζυγός του βιάστηκε και ένας τοπικός ληστής είναι ύποπτος. Λένε στον χωρικό όσα γνωρίζουν μέσα από φλας μπακ, στα οποία ο ληστής, η σύζυγος κι ο ξυλοκόπος λένε αυτά που είδαν ή αυτά που νομίζουν ότι είδαν, και στη συνέχεια ένα μέντιουμ εντοπίζει το πνεύμα του νεκρού σαμουράι. Ενώ οι ιστορίες είναι σε πλήρη ασυμφωνία, είναι απίθανο κάποιος από τους συμμετέχοντες να λέει ψέματα για προσωπικό συμφέρον: και οι τρεις ισχυρίζονται ότι είναι οι δολοφόνοι.
 
Το " Rashomon " του Ακίρα Κουροσάβα, 65 χρόνια μετά την πρώτη προβολή του, όταν κατέλαβε εξ απήνης το ανυποψίαστο κοινό του Φεστιβάλ Βενετίας και γενικότερα της Δύσης, κερδίζοντας τόσο τον Χρυσό Λέοντα στη Βενετία όσο και το Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας, παραμένει μια ταινία αναφοράς για τον παγκόσμιο κινηματογράφο, με τις δεκαετίες που πέρασαν να μην έχουν αφαιρέσει τίποτα από τη φρεσκάδα, την πρωτοτυπία, τη γοητεία του.
 
Το " Rashomon ", όπως και όλες οι μεγάλες κινηματογραφικές δημιουργίες, είναι ένας ολόκληρος κόσμος. Είναι οι μαγικές κινήσεις της κάμερας, η αυστηρή γεωμετρία των εικόνων, οι απίστευτες φωτοσκιάσεις ενός αενάως κινούμενου φακού (του τεράστιου οπερατέρ Kazuo Miyagawa), είναι η γήινη παρουσία του Toshirô Mifune, η αισθαντική αέρινη ομορφιά της Machiko Kyô, έως και η υποδειγματική ηχητική μπάντα φυσικών ήχων και του μπολερό, του εμβληματικού μουσικού Fumio Hayasaka.
 
Την ταινία θα προλογίσει το μέλος της Κιν/φικής Λέσχης του Π.Κ. Γιώργος Φουντουλάκης.
 
(Η χορηγία των ταινιών είναι ευγενική παροχή της New Star και του κ. Βελισσάριου Κοσυβάκη.)
 
Η Υπεύθυνη της Κινηματογραφικής Λέσχης
Στάικου Σέβη

Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος       Η Γ. Γραμματέας
Νίκος Κασόλας     Σοφία Ασιακίδου