ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΑΙΝΙΑΣ 13 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2015

Η Κινηματογραφική Λέσχη Πολιτιστικού Κέντρου Εργαζομένων ΟΤΕ Ν. Αττικής, παρουσιάζει την Παρασκευή 13/11 στις 20:00, στα πλαίσια της ενότητας προβολών για τον Νοέμβριο «Γαλλική Κοινωνία - Νεολαία Και Περιθώριο», με ελεύθερη είσοδο την ταινία:
“Το μίσος ” (La Haine) Γαλλία – 1995 | Ασπρόμ. | Διάρκεια: 96’. Σινεφίλ. Σκηνοθεσία: Ματιέ Κασοβίτς. Με τους: Βενσάν Κασέλ, Ιμπέρ Κουντέ, Σαϊντ Ταγκμαουί, Μπενουά Μαζιμέλ
Υπόθεση: Τρεις νεαροί μετανάστες θα προσπαθήσουν να πάρουν εκδίκηση για το φίλο τους που έπεσε θύμα αστυνομικής βίας. Περιφερόμενοι άσκοπα στις φτωχογειτονιές του Παρισιού με ένα κλεμμένο περίστροφο στα χέρια τους θα ζήσουν ένα συνταρακτικό 24ωρο, προσπαθώντας να πείσουν όσους δεν τους σέβονται ότι θα πρέπει να τους φοβούνται.

«Μια κοινωνία που πέφτει»

Μία αφηγηματική μέρα ήταν αρκετή για τον 28χρονο –τότε– Kassovitz. Μία μέρα κατά την οποία οι τρεις ήρωές του – ο Εβραίος Vinz (ο άρτιος Vincent Cassel), ο Άραβας Said (Said Taghmaoui) και ο Αφρικανός Hubert (Hubert Kounde) – βιώνουν τη δική τους ποινικοποιήμενη καθημερινότητα. Στοιβαγμένοι στο αστικό προλεταριάτο του Παρισιού, συνεχώς αντιμέτωποι με την ανέχεια και τις συμπλοκές με την αστυνομία, γκετοποιούν τις προοπτικές και τα όνειρά τους, αναζητώντας κοινωνική (συνεπώς και προσωπική) ταυτότητα. Παιδιά φτωχών μεταναστών που δεν πάνε στο σχολείο, νέοι των απορρυθμισμένων προαστίων της κρατικής εγκατάλειψης που δέχθηκαν πρόθυμα το αμερικανικό μόσχευμα της αντιεξουσιαστικής ραπ κουλτούρας, «τιτλούχοι» του κοινωνικού περιθωρίου που ματώνουν και μόνο που κοιτούν τα πολιτιστικά «συρματοπλέγματα» που τους χωρίζουν από τη φιλήσυχη πλειοψηφία, έως και κατ’ εξακολούθησιν μικροπαραβάτες, οι αντι-ήρωες του Kassovitz είναι οι φορείς εγκληματικότητας που πολιτικοί και δημοσιογράφοι θέλουν να παρουσιάζουν ως την πηγή του κοινωνικού κακού. Είναι ουσιαστικά αποκοινωνικοποιημένοι άνθρωποι, απλοί αριθμοί στο άθροισμα των σύγχρονων «προληπτικών πογκρόμ», «εν δυνάμει εγκληματίες» στα χέρια μιας κατασταλτικής κρεατομηχανής – και όχι ενός συστήματος πρόνοιας – που τους ωθεί όλο και περισσότερο στην αυτοδικία.

Διακρίσεις: Βραβείο σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Καννών σε μια ταινία που άφησε εποχή.

Την ταινία θα προλογίσει το μέλος της Κιν/φικής Λέσχης του Π.Κ., Αλέξανδρος Μαυρογένης

(Η χορηγία των ταινιών είναι ευγενική παροχή της AmaFilms)

Η Υπεύθυνη της Κινηματογραφικής Λέσχης: Στάικου Σέβη 


Για το Δ.Σ.
Η Πρόεδρος       Η Γ. Γραμματέας
Εβίτα Αντωνέλου    Σοφία Ασιακίδου