ΤΜΗΜΑ ΕΙΡΗΝΗΣ & ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ

«Σ’ αυτή την εποχή

πρέπει ακόμη και η

τέχνη

ν’ αποφασίσει.»

Μπ. Μπρεχτ

Α' Παγκόσμιος πόλεμος, Β' Παγκόσμιος πόλεμος και όταν το χαμόγελο πήγε να ανθίσει στα χείλη εκατομμυρίων ανθρώπων με την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών στις 9 Μάη, σκιάστηκε από το πυρηνικό μανιτάρι των ατομικών βομβών που έριξαν οι ΗΠΑ στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι τον Αύγουστο του 1945, την κήρυξη του Ψυχρού Πολέμου και την ίδρυση του ΝΑΤΟ από τον Τρούμαν. Και έπεται συνέχεια..Κύπρος Παλαιστίνη, Πολεμικές συρράξεις σε διάφορα σημεία του πλανήτη.
 
Σήμερα, μετά την διάλυση του Συμφώνου της Βαρσοβίας, αντί να διαλυθεί και το Σύμφωνο του ΝΑΤΟ, αυτό επεκτείνεται. Και οι πόλεμοι συνεχίζονται. Γιουγκοσλαβία, Αφγανιστάν, Ιράκ, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, Λιβύη, Παλαιστίνη, Ουκρανία, Συρία.
 
Αποτέλεσμα: χιλιάδες νεκροί και τραυματίες, παιδιά ξεβρασμένα από την θάλασσα, άψυχα κουφάρια , Λαοί ξεριζωμένοι τραβούν τον δρόμο της προσφυγιάς, αφήνοντας τον τόπο τους χέρσο ενίοτε γεμάτο με πυρηνικά απόβλητα.
 
Ενεργειακά κοιτάσματα, Αγωγοί, ΑΟΖ, Δρόμοι μεταφοράς ενέργειας και οι ανταγωνισμοί των εμπλεκόμενων κρατών για το πάνω χέρι. Και πίσω από όλα αυτά, ποιες  οι επιπτώσεις των πολέμων στο περιβάλλον; 
 
Τι γίνεται όμως εδώ που ζούμε και αναπνέουμε;  
 
Τα βουνά, τα δάση, οι παραλίες, τα νερά, όλα αυτά που αποτελούν το φυσικό περιβάλλον ανήκουν στο λαό ή έχουν εμπορευματοποιηθεί από τους ισχυρούς οικονομικούς ομίλους οι οποίοι είτε τα καταστρέφουν είτε τα εξαντλούν.
 
Πόσοι χώροι ελεύθεροι υπάρχουν που μπορούν να αξιοποιηθούν για τις ανάγκες του πολιτισμού, του αθλητισμού για την ψυχαγωγία του λαού; Το τμήμα Ειρήνης και Οικολογίας μέσα από μια σειρά δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων θα προσπαθήσει να ρίξει φως στις  Αιτίες - των πολέμων, των οικολογικών καταστροφών, να καταδείξει τους ενόχους. Θα προσπαθήσει να συμβάλει κατά το μάλλον ή ήττον στην αφύπνιση γιατί όπως έλεγε και ο Ναζίμ  Χικμέτ «πρέπει να γίνουν τα σκοτάδια φως».
 
Γιατί η γη πρέπει να καρπίζει και να ταΐζει τους ανθρώπους και όχι να μετατρέπεται σε σεληνιακό τοπίο για τα κέρδη των λίγων.
 
Γιατί οι φυσικοί πόροι πρέπει να συμβάλουν στην διασφάλιση της ποιότητας της ζωής των ανθρώπων και να μην αποτελούν πεδίο ανταγωνισμών των ισχυρών της γης.
 
Γιατί το όνειρο κάθε παιδιού είναι η ΕΙΡΗΝΗ και εμείς πρέπει έμπρακτα να το στηρίξουμε και να το διαφυλάξουμε.
 
 Υπεύθυνη τμήματος: Μπέη Βασιλική
         Tηλ: 6973983848