ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΘΩΡΑΚΙΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΑΠΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΛΟΓΩ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΕΩΝ

Για μια ακόμα φορά, οι συνοικίες της Δυτικής Αττικής βρεθήκανε στο έλεος της πλημμύρας, που αυτή την φορά στοίχισε και ανθρώπινες ζωές.

Οι κάτοικοι των περιοχών αυτών, πέρα από τ άλλα βάρη που έχουν επωμιστεί λόγω της καπιταλιστικής κρίσης, είδαν τα σπίτια τους, τις περιουσίες τους να καταστρέφονται.

Αιτία της επαναλαμβανόμενης αυτής κατάστασης με την κάθε νεροποντή να πνίγονται άνθρωποι και σπίτια, είναι η απουσία στοιχειωδών αντιπλημμυρικών έργων, που καθιστούν την Δυτική  Αττική κυριολεκτικά ανοχύρωτη. Τεράστιες οι ευθύνες διαχρονικά όλων των κυβερνήσεων αλλά και της σημερινής για την απουσία αντιπλημμυρικών έργων, αφού ακόμα και αυτών που διατυμπανίζουν παραμένουν στα χαρτιά, γιατί για την επιλογή ενός έργου, προτάσσεται το κέρδος των επιχειρηματικών ομίλων και όχι η ζωή των ανθρώπων. Διακοσμητικός ο ρόλος της Περιφέρειας, αφού στην ουσία στηρίζει αυτή την πολιτική.

Ζούμε στον 21ο αιώνα που η τεχνολογία έχει εκτοξευτεί στα ύψη, και θρηνούμε ανθρώπινες ζωές εξ αιτίας των πλημμυρών αλλά και της εγκληματικής αδιαφορίας των ιθυνόντων.

“Περιστέρι και Μοσχάτο τα κανε όλα άνω κάτω” τραγουδούσε ο Μάρκος Βαμβακάρης στο τραγούδι του ¨η πλημμύρα¨ με αφορμή την πλημμύρα που έγινε το 1934.

Αλήθεια πόσα χρόνια ακόμα χρειάζονται για να θωρακιστεί όχι μόνο η Δυτική Αττική αλλά όλη η χώρα για γίνουν αντιπλημμυρικά έργα και να μην θρηνούμε άλλα θύματα; 
α)  Θεωρούμε ότι η Κυβέρνηση και η Περιφέρεια πρέπει να εξασφαλίσουν άμεσα τα αναγκαία κεφάλαια από το ΕΣΠΑ  και να ξεκινήσουν οι εργασίες.
β) Να αποκατασταθούν άμεσα οι ζημιές και οι καταστροφές που έγιναν στις υπάρχουσες υποδομές. π.χ στην κοίτη του Κηφισού.
γ) Άμεσα να αποκατασταθούν οι ζημιές που έγιναν σε σπίτια, καταστήματα, οχήματα και να αποζημιωθούν οι πληγέντες για το σύνολο των ζημιών που έχουν υποστεί, καθώς να αποδοθούν και οι αποζημιώσεις σε όσους δεν έχουν αποδοθεί από τις περσινές καταστροφές.
δ) Να δοθεί επιχορήγηση στους δήμους για να αποκατασταθούν οι ζημιές και επείγουσες παρεμβάσεις όπου υπάρχει ανάγκη.
ε) Να ξεκινήσουν τώρα οι εργασίες ανάσχεσης των υδάτων από το Ποικίλο Όρος , την Πάρνηθα, το όρος Αιγάλεω ,και όπου αλλού χρειάζεται για να μην πνίγονται στα νερά και στη λάσπη.
στ ) Να ολοκληρωθεί η διευθέτηση του ρέματος της Εσχατιάς και των παζαρεμάτων.
ζ ) Να αποκατασταθεί η αποσάθρωση των πρανών στη λεωφόρο Κηφισού , στη λεωφόρο Κατσώνη και αλλού.
η) Να γίνουν τα αναγκαία έργα για το ρέμα της Ραφήνας, που μετά την κατασκευή της Αττικής Οδού έχουν εκτραπεί τα νερά προς αυτό και η σημερινή του κατάσταση δεν ανταποκρίνεται στον όγκο των νερών που δέχεται με αποτέλεσμα να πλημμυρίζει η περιοχή.
θ) Να γίνουν τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα στο Θριάσιο , στην Ελευσίνα , στον Ασπρόπυργο, στη Μάνδρα που πλημμυρίζουν  σε κάθε βροχή και να ολοκληρωθούν τα δίκτυα των όμβριων στις περιοχές αυτές, αλλά και στο Μενίδι που δεν έχει δίκτυο όμβριων.

Είναι προτάσεις που έχουν κατατεθεί στην Περιφέρεια από φορείς κατοίκους Περιφερειακούς συμβούλους που υιοθετούμε ως τμήμα Ειρήνης και Οικολογίας και πιστεύουμε ότι θα συμβάλλουν στην  άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος. Γιατί είναι έγκλημα από τους νυν και πρώην κυβερνώντες να ισχυρίζονται ότι δεν έχουν χρήματα, όταν απλόχερα διέθεσαν τα αποθεματικά της Περιφέρειας στους δανειστές.

η υπεύθυνη του τμήματος 
Μπέη Βασιλική