ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

Mε αφορμή την Παγκόσμια μέρα της Γυναίκας στις 8 του Μαρτη, το τμήμα Ειρήνης και Οικολογίας χαιρετίζει τις εργαζόμενες γυναίκες με το ποίημα του Τζειμς Οπενχαιμ
 
Καθώς τραβάμε εμπρός, εμπρός στην ομορφιά της μέρας
χιλιάδες σκοτεινές κουζίνες, χιλιάδες μαύρες φάμπρικες
γεμίζουν ξάφνου με του ήλιου τη λαμπράδα
γιατί ο κόσμος μας ακούει να τραγουδάμε
«Ψωμί και Τριαντάφυλλα, Ψωμί και Τριαντάφυλλα»…
Ναι, για το Ψωμί παλεύουμε και για τα Τριαντάφυλλα.
Καθώς τραβάμε εμπρός, εμπρός φέρνουμε τις μεγάλες μέρες
το ξεσήκωμα των γυναικών είναι ξεσήκωμα όλης της ανθρωπότητας
όχι πια σκλάβοι και τεμπέληδες, δέκα που μοχθούν για έναν που ξαπλώνει
αλλά ένα δίκαιο μοίρασμα στ’ αγαθά της ζωής,
«Ψωμί και Τριαντάφυλλα, Ψωμί και Τριαντάφυλλα»            
Στις αγωνιζόμενες γυναίκες όλου του κόσμου
 
Τζειμς  Οπενχάιμ
 
Η Διεθνής Μέρα της εργαζόμενης Γυναίκας 8η Μάρτη, καθιερώθηκε στη  Β Διεθνή Συνδιάσκεψη των Σοσιαλιστριών γυναικών που συνήλθε στην Κοπεγχάγη το 1910, μετά από πρόταση της Κλάρας Τσετκιν με δύο βασικά συνθήματα: την πάλη για τα δικαιώματα των γυναικών και την πάλη για την Ειρήνη.
 
Η επιλογή δεν ηταν τυχαία. Στις 8 Μάρτη του 1857, οι εργάτριες στα υφαντουργία και τα ραφτάδικα της Ν. Υορκης κατέβηκαν σε απεργία, ζητώντας ανθρώπινες συνθήκες δουλειας και μειωση των ωρών εργασίας. Τότε οι εργάτριες δούλευαν περίπου 16 ώρες την ημέρα με μισθους σημαντικα μικροτερους απο εκεινους των ανδρων.Ετσι στα αιτηματα τους περιελαμβανονταν η μειωση των ωρων εργασιας στις 10, η εξισωση των μισθων ανδρων και γυναικων αλλα και η εξαλλειψη διακρισεων οπως αυτο της καταγωγης κλπ.
 
Σήμερα 8 Μαρτη 2017 οι γυναίκες βιώνουν ένα ανελέητο χτύπημα των δικαιωμάτων τους στην εργασία, στη μητρότητα, στον ελεύθερο χρόνο.
 
Σημερα η προοδος της επιστημης και τεχνολογιας μπορει να εξασφαλισει μονιμη και σταθερη δουλεια, με μισθο που να καλυπτει τις αναγκες, με πληρη εργασιακα και ασφαλιστικα δικαιωματα και λιγοτερες ωρες εργασιας. Αυτη η προοδος δινει τη δυνατοτητα να αξιοποιειται δημιουργικα ο ελευθερος χρονος με δραστηριοτητες με βαση τα ενδιαφεροντα για αναψυχη αλλα και κοινωνικη δραση, συστατικο στοιχειο για την αναπτυξη της προσωπικοτητας. Αυτη η προοδος μπορει να ικανοποιησει τις ιδιαιτερες βιολογικες αναγκες των γυναικων με μετρα κοινωνικης προστασιας της μητροτητας αλλα και τις αναγκες της οικογενειας με την δημιουργια και λειτουργια δημοσιων και δωρεαν υπηρεσιων Υγειας Προνοιας Παιδειας.
 
Εμποδιο σ ολα αυτα μπαινει η πολιτικη της ΕΕ και κυβερνησεων που χτιζει τα κερδη των επειχηρηματικων ομιλων πανω στα αποκαιδια των δικαιωματων ανδρων και γυναικων. Ιδιαιτερα σημερα που η κυβερνηση ετοιμαζει να φορτωσει και νεα βαρη με νεα μετρα, κανοντας νομο τις απαιτησεις των βιομηχανων, εφοπλιστων, τραπεζιτων, μεγαλεμπορων, το αγωνιστικο μηνυμα των εργατριων της Ν.Υορκης δειχνει τον ελπιδοφορο δρομο ωστε να μην υποταχτουμε στη βαρβατοτητα, την εκμεταλλευση και καταπιεση.
 
Να αναπτυχτει η παλη για ενα μελλον απαλλαγμενο απο το αγχος, την ανασφαλεια, την ανεργια, την μεταναστευση, απο μια ζωη λαστιχο, χωρις πολεμους και προσφυγια. Ενωνουμε τις φωνες μας με τις γυναικες θυματα των ιμπεριαλιστικων πολεμων και επεμβασεων, που θυσιαζονται στο βωμο των κερδων των επιχειρηματικων ομιλων. Δειχνουμε την αλληλεγγυη μας στους προσφυγες που εχουν εγκλωβιστει στη χωρα μας και παλευουμε κατα της εμπλοκης, συμμετοχης της χωρας στο ΝΑΤΟ και τους σχεδιασμους του, για να φυγει το ΝΑΤΟ απο το Αιγαιο.
Παλευουμε εναντια στο συστημα που γεννα πολεμους, προσφυγιά. 
 
Η 8η Μάρτη να γίνει σύμβολο Αγώνα για μια ζωή χωρίς πολέμους, με δικαιώματα στην εργασία και στη μητρότητα.
 
  Για το τμήμα
Βασιλική Μπέη