ΣΑΝ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ ΤΟ ΓΙΑΓΚΙΝΙ (ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ)

Το καλοκαίρι του 2012  το Θεατρικό Τμήμα του Πολιτιστικού μας κέντρου δέχθηκε μια σπουδαία πρόσκληση-πρόκληση. Ο Γρηγόρης Βαλτινός ετοίμαζε μια μεγάλη παραγωγή, μια παράσταση γεμάτη μουσική, θέατρο και χορό από επαγγελματίες και από εραστές της τέχνης... «Σαν της Σμύρνης το γιαγκίνι», μου είπε «θα λέγετε και μάζεψε όσους περισσότερους ηθοποιούς μπορείς!» Το ταξίδι της δημιουργίας είχε ξεκινήσει.
Αφετηρία: Γενική επιστράτευση τον Αύγουστο. Μέλη της ομάδας, παλιά μέλη της ομάδας, φίλοι από την ερασιτεχνική ομάδα του ΙΕΚ Κορυδαλλού, παιδιά συναδέλφων, αλλά και   «σαν έτοιμοι από καιρό» συνάδελφοι, που κλωθογυρνούσε  στο μυαλό τους η ενασχόλησή τους με τον μαγικό κόσμο του θεάτρου, μαζεύτηκαν και ξεκινήσαμε μια όμορφη και πολύ δημιουργική πορεία.
Σταθμός πρώτος: Διερεύνηση των ιστορικών γεγονότων της Μικρασιατικής καταστροφής. Δημιουργική αναζήτηση  μέσα από βιβλία, μουσική, video και αφηγήσεις.
Σταθμός δεύτερος: Πρόβες στις οποίες, με όχημα τη θεατρική διδασκαλία και τον αυτοσχεδιασμό, προσεγγίσαμε τις προσωπικές τραγωδίες, που εκτυλίχθηκαν στα παράλια της Μικράς Ασίας το 1922 και ετοιμάσαμε μονολόγους από αληθινές μαρτυρίες προσφύγων.
Σταθμός τρίτος: Πήραμε τα μπογαλάκια μας στον ώμο, τα παιδιά από το χέρι και σαν άλλο μπουλούκι φύγαμε για τις γειτονιές της Αττικής.
Σταθμός ύστατος: Οι παραστάσεις.  Ο Γρηγόρης Βαλτινός, ο Πασχάλης Τόνιος, η Ελένη Πέτα, η Μαρία Σουλτάτου, η ορχήστρα «Ήχοι εξ Ανατολής», η χορωδία και η χορευτική ομάδα του Δήμου Καλλιθέας, η θεατρική ομάδα του Π.Κ.Ε. ΟΤΕ Ν. Αττικής, όλοι μαζί σε μια σκηνή, συνέθεσαν μια ατμόσφαιρα εκρηκτική. Τρεις βραδιές γεμάτες αναπόληση, συγκίνηση, ψυχαγωγία, που πλημμύρισαν τις καρδιές τις δικές μας και των θεατών.
Η Θεατρική μας Ομάδα υπόσχεται στον εαυτό της αλλά και σε όλους εκείνους οι οποίοι τη στηρίζουν, να συνεχίσει  τα ονειρικά και αληθινά, τα ρεαλιστικά και σουρεαλιστικά, τα μακρινά και κοντινά, τα με και χωρίς προορισμό ταξίδια της.
 
Η παράσταση σε αριθμούς
80 ώρες προβών
90 συντελεστές (18 εκ των οποίων εμείς)
3 παραστάσεις (Άλσος Νέας Σμύρνης, Πάρκο Ελ. Βενιζέλου, Κατράκειο Θέατρο Νίκαιας)
7.000 θεατές
...και 12 δάδες
«Η Θεαtρική ομάδα του Πολιτιστικού Κέντρου Εργαζομένων ΟΤΕ Αττικής είναι απο τις σημαντικότερες θεατρικές ομάδες που έχω συνεργαστεί. Η επαγγελματική τους συνέπεια, η εργατικότητά τους και το υψηλό καλλιτεχνικό τους επίπεδο ήταν υποδειγματικό. Μακάρι να μας δοθεί ξανά η ευκαιρία να συνεργαστούμε στο μέλλον. Τους ευχαριστώ πολύ.» Γ. Βαλτινός, Ηθοποιός-Σκηνοθέτης
«Χάρηκα ιδιαιτέρως που συνάντησα εραστές της τέχνης των οποίων το εκφραστικό επίπεδο ξεπέρασε τους επαγγελματίες. Θα είναι χαρά μου να συνεργαστώ ξανά μαζί τους.» Π. Τόνιος, Συνθέτης-Ερμηνευτής
Στην παράσταση συμμετείχαν οι
Αλαμάνου Έρρικα, Αλαμάνου Τζούλη, Αλαμάνου Έυα, Αποστολόπουλος Λάμπρος, Δημητρακοπούλου Λίζα, Ζάχος Κώστας,  Καραγεώργου Δέσποινα, Καραζάνου Μαρία, Κοντογεώργος Ευθύμης, Μαρτάκου Γιώτα, Μιχαλακοπούλου Βίκυ, Στάικου Σέβη, Τσιάρα Γαρυφαλλιά και τα παιδιά Αποστολόπουλος Βασίλης, Καλυβιώτης Χρήστος, Μπελεσιώτου Αγγελική, Μπελεσιώτης Παναγιώτης, Χατζηκωττάκης Σταμάτης.
 
 Σέβη Στάικου: Μέλος του Δ.Σ., υπεύθυνη θεατρικού τμήματος, ηθοποιός-σκηνοθέτης.